.. MAK SUPERHERO KU ..

..Time ni larat la nak angkat. Sekarang? Oh, jangan tanya..

Rasa tak lengkapnya sempena Hari Ibu ni aku tak post apa-apa pasal Ibu Mak Umi Mama Bonda ni kan. Sebenarnya aku sendiri tak pasti Hari Ibu ni bila. Tapi bila tengok member-member kat Facebook sibuk wish Hari Ibu and ada yang tukar profile picture diorang dengan ibu masing-masing, secara tak langsung benda ni pun mempengaruhi aku. Tapi korang rasa mak korang tau tak pasal kewujudan Hari Ibu ni. Diorang mungkin tahu tapi tarikh tu yang mungkin diorang tak ingat. Aku rasa aku pun termasuk jugak dalam golongan yang tak ingat tarikh ni. Rasanya jugak baru dua or 3 kali aku wish kat mak aku. Kalau nak cerita pasal pengorbanan ibu ni aku rasa kita masing-masing tau kan.

.. Dah pandai senyum ..

So aku cuma nak share sedikit tentang apa yang aku rasa sebagai anak sepanjang 23 tahun hidup bersama mak aku. Aku jadi anak tunggal untuk tempoh yang agak lama la. Enam tahun beb. Kenapa? tanya mak abah aku la. So perangai ngada-ngada tu memang ada la. Sampai sekarang kot. Tapi ngada-ngada sekarang ni versi matang sikit la. Kalau masa kecik-kecik dulu, asal pegi supermarket je mesti nak beli 'colour'. Sampai abah aku geleng kepala je. Mak aku selambe je belikan. Pakai tak penah sampai habis, mesti nak mintak yang baru. Kalau tak beli? Kompem la merajuk wei. Tarik muka sambil jelingkan mata nak tunjuk perasaan merajuk tu. Mak aku konon-konon nak pujuk bawak la aku pegi makan kat kedai febret. Konon nak pancing. Tapi memang aku tak tergoda langsung time tu. So terpaksa la patah balik ke supermarket.


.. Anak Mak ..


Kalau ikutkan banyak lagi la nak cerita. Tapi sikit-sikit sudah la kan. Mana boleh kongsi banyak-banyak. Apepun aku harap aku dapat terus berbakti and jadi anak yang macam mak aku nak. Semoga mak akan terus diberikan kesihatan and kekuatan untuk mendidik aku sampai bila-bila. Memang itu yang aku nak. Selamat Hari Ibu untuk Mak tersayang, Mustadzilliah Hassan.

.. WARNA WARNI VS HITAM PUTIH ..

VS



Tak banyak benda yang aku nak cerita or kongsi kali ini. Just aku macam tertarik bila tengok gambar-gambar hitam putih dari member-member kat Facebook. Entah kenapa aku rasa macam cool je bila tengok gambar hitam putih ni. Tak pasal-pasal kebanyakan profile picture aku kat Facebook tu hitam putih. Apa yang menariknya gambar hitam putih ni? Beberapa pendapat yang aku terima..

" Aku suka buat gambar jadi hitam putih sebab aku suka benda yang simple. Dah nama pun hitam putih kan? Kalau gambar biasa ni terlalu banyak untuk diceritakan. Warna pun banyak kan. "

" Orang buat gambar hitam putih ni sebab taknak tunjuk kelemahan. Kadang-kadang bila snap gambar tu, cahaya macam terlebih. So nak cover, hitam putih jalan terbaik. "

" Nice..,Moment..,Feel.. Black and White ni tak perlu penceritaan yang banyak. Tapi senang nak dapat feel. Superb! "




Apapun pendapat yang orang bagi, setiap gambar tu ada nilai dia masing-masing. Kadang-kadang ada gambar yang kita rasa macam biasa je, tapi bagi sesetengah orang gambar tu menarik. Tapi aku masih merasakan dan sangat-sangat bersetuju untuk mengatakan gambar hitam putih itu cool.




.. PANASNYA MALAYSIA ..



Setuju tak dengan statement di atas? Terpulanglah kan. Kalau yang duduk dekat tempat yang sejuk macam kat Cameron Highlands tu mungkin tak terasa sangat. Untuk pengetahuan semua, suhu tertinggi yang dicatatkan di Malaysia ialah 36.4˚C. Memang panas la kan. So nak dijadikan cerita yang ringkas di sini, peningkatan suhu ini telah menyebabkan banyak benda la yang terjadi. Ini pun mengikut pendapat and firasat aku la. And aku rasa pendapat aku tak berapa bercanggah dengan pendapat korang. 1st, makin ramai orang yang akan rajin nak basuh baju. Sebab apa? Kompem la sebab bila jemur baju tu nanti cepatlah kering. 2nd, peningkatan jualan ais. Sebab? bila dah panas ni, orang ramai kompem akan order minuman berais bila diorang minum. Kadang-kadang sampai 3 4 gelas. Dan yang ketiga, akan ramai penunggang motosikal yang akan melanggar lampu isyarat. Sebab? Panas wei nak tunggu lampu hijau. Lagi-lagi dekat trafic light yang ada 4 simpang. Setakat ini aku masih mampu la nk tunggu lampu isyarat walaupun panas. Biar berpeluh di trafic light, jangan berpeluh di balai polis. Boleh pecaya ke?

.. LEPASKANLAH DIA ..


Sesudah sekian lamanya menghilang entah ke mana, hari ini berkesempatan la jugak nak post something dalam blog ni. Bertemu berpisah adat manusia la kan. Apatah lagi bila berkasih yang belum tentu berkekalan tanpa ada ikatan. Bila dah putus tu memang ambil masa nak neutral kan diri balik. Mungkin seminggu, sebulan or setahun. Atau mungkin bertahun-tahun lamanya. Tapi apa pun jadi hidup kena teruskan jugak. Mana boleh nak pause sesuka hati. Kadang-kadang rasa nak forward pun ada. Benda yang paling penting sekali bila putus, lepaskanlah kita punya ex tu dengan sepenuhnya. Jangan lepaskan sikit-sikit. Nanti diri sendiri yang sakit. Yang penting positif. Agak kebuntuan idea untuk menulis panjang.

.. APA RASA PUTUS CINTA ? ..


Bila cinta memang kita rasa indah je kan? Semua benda yang kita buat mesti ada semacam semangat je yang menyerap masuk. Tapi bila dah putus cinta tu, hilanglah semangat-semangat yang menyerap masuk tadi. Bagi orang yang dah banyak kali bercinta mungkin cinta pada mereka dah kurang harganya. Tapi sebanyak mana pun seseorang tu pernah bercinta, pasti akan ada cinta sejati. Memetik kata seorang kawan..

"Cinta sejati hanya sekali, yang kedua ketiga keempat tu semuanya ego saja.."



Tapi macam mana rasanya putus cinta ni? Jawapan pastinya ada dua la kan. OK atau tak OK. Tapi sebelum nak dapat feel yang OK tu, kena la lalui saat-saat tak OK dulu. Barulah hidup namanya. Kenapa orang tu rasa ok lepas dia putus cinta?

Sebab dia tak perlu fikir pasal perasaan orang lain dah. Tak perlu nak jaga hati sape-sape dah. Jaga hati sendiri sahaja. Sebab banyak nak jaga hati orang lain la hati sendiri yang sakit kan?

Mungkin jugak masa dia bercinta dulu, banyak benda yang dia nak buat terbatas. Sebab kene control. So bila dah solo ni dia bebas nak buat apa yang dia rasa dia nak buat.

Kenapa pula orang tu rasa tak OK bila dah putus cinta? Mungkin sebab dia rasa hidup dia kosong. Lagi-lagi bila dia tengok orang-orang sekeliling dia terutama kawan-kawan sibuk hangat bercinta.

Mungkin juga dia rasa kehilangan yang teramat sangat. Sebab dia rasa dia dah break up dengan orang yang terbaik dalam hidup dia. Memetik kata seorang kawan lagi..

"Masa benda tu ada dengan kita, kita selalu buat taktau je..Tapi bila benda tu dah tak ada, barulah kita rasa benda tu berharga sangat.."

Apapun yang kita rasa, hidup ni mesti diteruskan jugak kan. Bercinta ni perlukan komitmen. Agak-agak belum sudi nak bagi komitmen tak payah la nak bercinta ok?

video
Dari Jauh - Nabil

.. MAHER ZAIN CAKAP MELAYU ..



Siapa tak kenal Maher Zain kan? Lagu-lagu dia yang lain dari yang lain buat kita semua termasuk aku jadi tertarik. 1st lagu dia yang aku dengar dan terus terminat, For The Rest Of My Life. Jiwang sekejap time dengar lagu tu. Dekat sebulan jugak la aku dengar lagu tu hari-hari. Lepas tu datang pulak lagu InsyaAllah. Mula-mula tu rasa biasa saja. Tapi bila lama-lama dengar sangat menyentuh la. Lagi-lagi masa part..

.. Don't despair and never loose hope,
Cause Allah is always by your side ..

Cuba bila masa korang ada masalah apa-apa, hayati lirik yang kat atas ini. Touching beb. Tapi baru-baru ini aku memang terkejut sangat bila dengar lagu InsyaAllah ni. Dah la dengar masa awal pagi. On the way ke sekolah untuk praktikal. Dalam kereta tu ada 4 orang. Semua muka tak berminat nak bercakap. Maklumlah kan, jam dalam pukul 645 pagi. Tak berapa nak aktif lagi time tu. Dengar radio, memang tahu la macam mana starting lagu InsyaAllah. Tengah sedap melayan, Maher Zain pun start nyanyi. Memang terkejut la kan bila dengar..

.. Andainya kau rasa tak berupaya,
Hidup sendirian tiada pembela ..

Kitorang yang dalam kereta tu terus la pandang sesama kitorang. Senyum, tak perlu kata apa-apa. Tahniah Maher Zain.


video

.. PERPISAHAN ..

" Bertemu dan berpisah adat manusia biasa,
Hilang di mata tapi di hati tidak lupa "

Setiap orang daripada kita mesti pernah alami perpisahan. Kalau ada yang tak pernah pun, kita pasti akan bertemu jugak dengan perpisahan ni masa akhir hayat kita nanti. Tiba-tiba pulak PERPISAHAN ni bermain dalam fikiran aku. Kenapa? Mungkin sebab tahun ni tahun akhir aku di tempat aku belajar. Di mana? Institut Pendidikan Guru Kampus Kota Bharu. Diam tak diam, dah hampir 5 tahun aku di sini. Dari zaman duduk hostel sampailah ke zaman duduk rumah sewa sekarang ni. Tapi masa yang berjalan tu aku rasakan sekejap sangat. Sedar tak sedar hujung tahun ni nak kene berpisah dah dengan rakan-rakan di IPG. Awal tahun depan, masing-masing dah mula bertugas sebagai cikgu. Kadang-kadang rasa macam mimpi saja. Aku Cikgu. Itulah realitinya.


.. AkuGuru ..

Perpisahan dengan kesedihan tak boleh nak dipisahkan. Tapi bagi sesetengah orang mungkin perpisahan itu membahagiakan. Terpulang pada keadaan atau situasi masing-masing. Yang penting, kita perlu sentiasa fikir positif la. Ada hikmahnya perpisahan tu kan. Tiba-tiba ketandusan idea pulak nak bercerita soal perpisahan ini. So korang layan saja lagu ni. Mungkin ada seribu satu makna.


video
Perpisahan Ini - 1st Edition ft. Aizat

.. PENJARAKAN LIDAHMU ..

Setelah beberapa lama tidak berkongsi cerita, kali ini aku nak sembang-sembang sikit pasal mulut manusia yang gemar untuk berkata-kata. Tak kiralah benda tu betul atau salah. Mungkin dah lumrah manusia agaknya suka bercerita ataupun mendengar cerita. Cuba ingat masa korang sekolah rendah dulu, kalau cikgu cakap "ok murid-murid semua, cikgu ada cerita, nak dengar tak?". Kompem korang akan jawab "Nak.." kan? Kalau boleh cerita yang disampaikan tu biarlah benda yang baik-baik saja dan bukan benda yang boleh memalukan seseorang apatah lagi benda yang tak betul. Kita ni bila dah mula bergosip tentang sesuatu, agak susah la nak stop kan.




Apa yang paling penting sebelum kita bercakap, kita kene fikir panjang dulu. Cakap tak boleh ikot sedap mulut saja. Aku sendiri pun kadang-kadang cakap main lepas. Kalau tak boleh nak lepas kat mulut, aku lepas dalam hati saja. Kadang-kadang kita tak sedar mungkin ada orang-orang yang tersinggung dengan kata-kata kita. Aku pun tak terlepas dari menyinggung perasaan orang time bercakap. Selain daripada mulut dan lidah yang Tuhan bagi, Tuhan jugak kurniakan kita akal fikiran. So, better fikir dulu sebelum kita cakap apa-apa. Lagi-lagi kalau perkara yang kita nak cakap tu mungkin agak sensitif atau menyinggung orang lain. Aku pun bukan sempurna sangat. Perkongsian kali ni mungkin lebih kepada untuk ingatkan diri aku sendiri.



.. MAK ABAH, ATA RINDU ..

Duduk termenung sorang-sorang buat aku teringat kat mak abah. Bukanlah kalau aku tak duduk termenung tu maknanya aku tak ingat kat mak abah. Cuma kadang-kadang bila termenung ni extra feeling sket aku rasa. Selalunya bila aku ada masalah memang aku akan ingat mak dan abah. Nak layan perasaan mesti ada lagu. Tiba-tiba rasa macam nak kongsi lagu yang aku dengar dengan korang semua. Lagu yang kompem buat aku menangis tiap kali aku teringat kat mak dan abah.


video
Lagu Abah




video
Lagu Mak


Cuba korang try layan lagu ni. Tapi kene hayati betul-betul la. Ingat balik benda yang lepas-lepas. Pengorbanan mak abah korang. Bagus sebenarnya buat benda-benda ni. Kira macam muhasabah diri jugak la sambil-sambil bagi korang semangat dan kekuatan untuk terus hidup dan berbakti kepada mak dan abah korang. Cuba tau!


.. FANATIK BOLA ..



Umum dah tahu yang pasukan Bola Sepak Malaysia telah menjadi juara AFF Suzuki Cup pada Disember yang lepas. Peminat-peminat Bola Sepak di Malaysia juga tiba-tiba menjadi fanatik rentetan daripada kejayaan ini. Aku juga tak terkecuali dari menerima tempias rasa fanatik ni. Jadi untuk membuktikan rasa fanatik aku tu, aku telah menghadirkan diri ke Stadium Nasional Bukit Jalil untuk perlawanan separuh akhir menentang Vietnam dan perlawanan akhir menentang Indonesia. Kalau sebelum ni, boleh dikira la berapa kali sangat aku nak pergi tengok perlawanan bola kat stadium ni kan. So kompem la yang kali ni aku memang betul-betul fanatik. Nak cerita fanatik ni, kawan aku dari Terengganu pun sanggup turun semata-mata nak support team Malaysia.


Amerul Afiq - 23 Tahun - Dungun


Time pergi beli tiket pun suasana kat Stadium Nasional Bukit Jalil tu dah meriah. Banyak kedai-kedai yang jual jersi, topi, t-shirt dan macam-macam lagi untuk penyokong-penyokong Malaysia dan juga Indonesia. Aku ada rasa macam nak beli, tapi tunggu dulu la. Kompem masa hari perlawanan tu harga akan jadi lagi murah. Bukan berkira, tapi berjimat. Kelihatan juga wartawan dari Indonesia sudah mula membuat liputan dekat area kedai-kedai yang menjual benda-benda yang aku cakap tadi. Masa hari perlawanan, penyokong kedua-dua pasukan dah boleh masuk start pukul 3 kalau tak silap. Aku pukul 3 baru nak gerak dari rumah. So dua kerete di bawah satu naungan Perodua iaitu Myvi dan Kancil bergerak dari Klang melalui lebuhraya KESAS. Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi bersama. Izwan, Izzmal, Mozart, Ejad dan tidak dilupakan Topek. Apalagi, bendera Malaysia selit kat tingkap la. Nampak sikit kefanatikan. Memang stylo lebuhraya KESAS hari tu bila ada banyak kereta yang sama-sama menyelitkan bendera Malaysia dekat kereta masing-masing. Jalan dah memang sesak dekat area stadium tu. Parking pun agak jauh la. Suasana di luar stadium memang meriah habis. Gambar kat bawah ni daripada lensa Amerul Afiq.






Macam-macam ragam manusia aku dapat tengok kat luar stadium tu. Tak sangka jugak dapat jumpa kawan-kawan IPG Kota Bharu. Lagi aku tak sangka bila dapat jumpa balik kawan-kawan sekolah menengah aku dulu. Tapi memang sangat best la melihat mereka-mereka yang datang dengan style yang tersendiri tak kira budak kecil ataupun yang dewasa. Semuanya datang dengan satu tujuan, menyokong dan mengharapkan kemenangan team Malaysia.










Ada satu benda yang aku nak share dengan korang. Dah la aku parking kereta agak jauh dari stadium. Lepas parking tu aku dengan member-member yang lain pun jalan la kaki bergerak ke stadium tu. Dah dekat nak sampai kawasan stadium tiba-tiba aku teringat sesuatu. Tiket tertinggal kat kereta la. Semua buat muka angin je dengan aku. Tapi dengan semangat kesukanan dan berpasukan yang tinggi kitorang patah balik ke tempat parking kereta tadi. Inilah semangat yang kita mahukan. Lepas ni insyaAllah aku akan post suasana dalam stadium pula. Malaysia Boleh!





.. BUKIT TINGGI , ITALY ..

Memang banyak plan time cuti semester yang lepas. Walaupun cuti cuma sebulan setengah je, plan yang ada dalam kepala aku ni macam aku cuti setengah tahun je kan. Salah satu plan aku, melancong ke Bukit Tinggi. Mungkin ada yang tahu tempat ni, mungkin ada yang tak tahu. Dekat Klang pun ada tempat nama Bukit Tinggi jugak. Tapi tempat yang aku nak pergi ni dekat Pahang, tak berapa jauh dari Hentian Genting Sempah. Kenapa aku nak pergi Bukit Tinggi? Sebabnya ramai orang cakap bangunan kat situ cantik-cantik. Ala-ala kat Europe gitu. So untuk mendapatkan kepastian, aku kene la pergi sendiri. Tak best la kan pergi sorang, nasib baik ada member-member yang sudi join aku.


SKUAD BUKIT TINGGI 2010


Walaupun misi ke Bukit Tinggi ni hampir gagal sebab ahli Skuad Bukit Tinggi termasuk aku sekali susah nak bangun pagi tu, namun kesungguhan salah seorang ahli Skuad Bukit Tinggi (Izwan) telah membuatkan ahli-ahli lain bersemangat. Konon-konon nak gerak pukul 8. Tapi memang harapan tinggal kenangan la. Pukul 10 baru gerak. Sampai je kat sana, terus cari parking. So memang aku percaya la Bukit Tinggi ni ala-ala Europe gitu. Walaupun bangunan yang cantik-cantik tak begitu banyak, tapi lepas jugak la setakat nak ambil gambar sambil berangan konon-konon ada kat Europe.







Memang seronok la ambik gambar sana sini. Lepas tu perut mula la rasa lapar. Nak makan kat situ memang tak dapat la kan. Dah bangunan pun ala-ala Europe, kedai makan pun mestilah ala-ala Europe jugak. Harga pun faham-faham sendiri la kan. Kalau nak makan Nasi Ayam, Nasi Campur, Roti Canai memang takde la aku rasa. So apa yang kitorang mampu buat ialah buat-buat tak lapar sambil telan air liur sendiri dan terus bergambar selagi termampu.








Lepas ni kalau datang lagi sini, mungkin nak bermalam sehari dua. Suasana yang tenang dan jauh dari kesibukan kota membuatkan sesiapa sahaja yang berada di sini berasa begitu selesa sekali. Macam ayat nak promote rancangan percutian bajet pulak kan. Jalan punya jalan, masing-masing macam dah kehabisan mood nak bergambar. Tapi masih cuba untuk menghadirkan mood tu.









Lebih kurang pukul 2 lebih, kitorang kembali ke tempat parking kereta. Tadi masa mula-mula datang agak penuh jugak la parking ni. Tapi time kitorang dah nak balik tu memang agak lengang kawasan parking ni. Nampaknya mood nak bergambar tu masih ada lagi. Tempat parking pun jadi la kan. Bagi korang-korang yang duduk di kawasan berhampiran ni, try la datang Bukit Tinggi ni. Tak rugi pun aku rasa. Agak berbaloi la. Terasa jugak la macam pergi Europe. Cubalah..



.. LIHATLAH DUNIA ..

Sekitar bulan November dan Disember 2010 lepas, member-member aku ramai yang telah bergraduasi. Kiranya lepas 4 or 5 tahun belajar kt universiti tu, inilah masa yang diorang tunggu. Bermula je cuti semester, setiap kali melepak diorang kompem akan cerita pasal konvo ni. Aku yang lagi setahun lebih nak konvo ni pun menghadap diorang dengan muka separuh minat. Tapi sebagai member, sokongan dan dorongan sentiasa aku berikan supaya diorang bersemangat masa hari graduasi tu nanti. Ada juga permintaan dari member-member yang mintak aku jadi photographer. Agak kelakar la kan sebabnya aku memang tak pernah terfikir untuk amik job sebagai photographer ni. Alasan diorang sebab aku ada camera DSLR milik adik aku. Untuk tidak menghampakan member, aku pun setuju. Nasib baik ada member-member aku yang separa profesional yang sudi jadi photographer dan aku hanya sekadar pembantu di saat-saat kecemasan saja.


kami bangga kawan kami berkonvo


konvo + bunga = senyum gembira


Walaupun photographer yang ada untuk konvo member aku ni separa profesional, tapi hasilnya tak mengecewakan sangat la. Bagi aku diorang ni setanding photographer-photographer profesional kat Malaysia ni. Kalau nak dibandingkan dengan photographer yang ada time konvo tu memang diorang agak psiko la. Dengan alat-alat tambahan yang ada pada DSLR diorang yang aku sendiri tak begitu arif tentang apakah alatan tersebut. Tapi apapun niat kitorang tetap sama kan? Untuk merakamkan saat-saat berharga mereka-mereka yang berkonvo.


.. MULANYA DI SINI ..

Aloha.. Aku taktau nak mulakan macam mana. Tapi aku cuba mulakan jugak. Sebelum ini pernah mencuba untuk serius dalam berblog. Tapi ternyata aku tak cukup serius tatkala itu. Dan kali ini aku sendiri taktau semangat apa yang dah datang dan akhirnya aku sendiri putuskan untuk mulakan kembali apa yang pernah aku hentikan dulu. Mungkin banyak peristiwa suka duka yang jadi sepanjang 2010 yang lepas buatkan aku jadikan blog ni tempat untuk berkongsi. Manalah tau ada sesiapa yang mungkin ada cerita yang lebih kurang sama dengan aku. Aku cuma harap aku dapat kongsikan segala cerita suka duka yang boleh kita semua jadikan manfaat dalam meneruskan hidup. Mungkin cara penulisan aku nampak sedikit formal or skema,tapi masa akan menentukan segalanya untuk korang semua kenal siapa diri aku sebenarnya. Sampai di sini dulu kali ini.


Saya blogger baru belajar..
Kalau salah tolong betulkan..