.. APA RASA PUTUS CINTA ? ..


Bila cinta memang kita rasa indah je kan? Semua benda yang kita buat mesti ada semacam semangat je yang menyerap masuk. Tapi bila dah putus cinta tu, hilanglah semangat-semangat yang menyerap masuk tadi. Bagi orang yang dah banyak kali bercinta mungkin cinta pada mereka dah kurang harganya. Tapi sebanyak mana pun seseorang tu pernah bercinta, pasti akan ada cinta sejati. Memetik kata seorang kawan..

"Cinta sejati hanya sekali, yang kedua ketiga keempat tu semuanya ego saja.."



Tapi macam mana rasanya putus cinta ni? Jawapan pastinya ada dua la kan. OK atau tak OK. Tapi sebelum nak dapat feel yang OK tu, kena la lalui saat-saat tak OK dulu. Barulah hidup namanya. Kenapa orang tu rasa ok lepas dia putus cinta?

Sebab dia tak perlu fikir pasal perasaan orang lain dah. Tak perlu nak jaga hati sape-sape dah. Jaga hati sendiri sahaja. Sebab banyak nak jaga hati orang lain la hati sendiri yang sakit kan?

Mungkin jugak masa dia bercinta dulu, banyak benda yang dia nak buat terbatas. Sebab kene control. So bila dah solo ni dia bebas nak buat apa yang dia rasa dia nak buat.

Kenapa pula orang tu rasa tak OK bila dah putus cinta? Mungkin sebab dia rasa hidup dia kosong. Lagi-lagi bila dia tengok orang-orang sekeliling dia terutama kawan-kawan sibuk hangat bercinta.

Mungkin juga dia rasa kehilangan yang teramat sangat. Sebab dia rasa dia dah break up dengan orang yang terbaik dalam hidup dia. Memetik kata seorang kawan lagi..

"Masa benda tu ada dengan kita, kita selalu buat taktau je..Tapi bila benda tu dah tak ada, barulah kita rasa benda tu berharga sangat.."

Apapun yang kita rasa, hidup ni mesti diteruskan jugak kan. Bercinta ni perlukan komitmen. Agak-agak belum sudi nak bagi komitmen tak payah la nak bercinta ok?

video
Dari Jauh - Nabil

.. MAHER ZAIN CAKAP MELAYU ..



Siapa tak kenal Maher Zain kan? Lagu-lagu dia yang lain dari yang lain buat kita semua termasuk aku jadi tertarik. 1st lagu dia yang aku dengar dan terus terminat, For The Rest Of My Life. Jiwang sekejap time dengar lagu tu. Dekat sebulan jugak la aku dengar lagu tu hari-hari. Lepas tu datang pulak lagu InsyaAllah. Mula-mula tu rasa biasa saja. Tapi bila lama-lama dengar sangat menyentuh la. Lagi-lagi masa part..

.. Don't despair and never loose hope,
Cause Allah is always by your side ..

Cuba bila masa korang ada masalah apa-apa, hayati lirik yang kat atas ini. Touching beb. Tapi baru-baru ini aku memang terkejut sangat bila dengar lagu InsyaAllah ni. Dah la dengar masa awal pagi. On the way ke sekolah untuk praktikal. Dalam kereta tu ada 4 orang. Semua muka tak berminat nak bercakap. Maklumlah kan, jam dalam pukul 645 pagi. Tak berapa nak aktif lagi time tu. Dengar radio, memang tahu la macam mana starting lagu InsyaAllah. Tengah sedap melayan, Maher Zain pun start nyanyi. Memang terkejut la kan bila dengar..

.. Andainya kau rasa tak berupaya,
Hidup sendirian tiada pembela ..

Kitorang yang dalam kereta tu terus la pandang sesama kitorang. Senyum, tak perlu kata apa-apa. Tahniah Maher Zain.


video

.. PERPISAHAN ..

" Bertemu dan berpisah adat manusia biasa,
Hilang di mata tapi di hati tidak lupa "

Setiap orang daripada kita mesti pernah alami perpisahan. Kalau ada yang tak pernah pun, kita pasti akan bertemu jugak dengan perpisahan ni masa akhir hayat kita nanti. Tiba-tiba pulak PERPISAHAN ni bermain dalam fikiran aku. Kenapa? Mungkin sebab tahun ni tahun akhir aku di tempat aku belajar. Di mana? Institut Pendidikan Guru Kampus Kota Bharu. Diam tak diam, dah hampir 5 tahun aku di sini. Dari zaman duduk hostel sampailah ke zaman duduk rumah sewa sekarang ni. Tapi masa yang berjalan tu aku rasakan sekejap sangat. Sedar tak sedar hujung tahun ni nak kene berpisah dah dengan rakan-rakan di IPG. Awal tahun depan, masing-masing dah mula bertugas sebagai cikgu. Kadang-kadang rasa macam mimpi saja. Aku Cikgu. Itulah realitinya.


.. AkuGuru ..

Perpisahan dengan kesedihan tak boleh nak dipisahkan. Tapi bagi sesetengah orang mungkin perpisahan itu membahagiakan. Terpulang pada keadaan atau situasi masing-masing. Yang penting, kita perlu sentiasa fikir positif la. Ada hikmahnya perpisahan tu kan. Tiba-tiba ketandusan idea pulak nak bercerita soal perpisahan ini. So korang layan saja lagu ni. Mungkin ada seribu satu makna.


video
Perpisahan Ini - 1st Edition ft. Aizat